Dolar
32.32
Euro
34.89
Altın
2,213.84
ETH/USDT
3,608.10
BTC/USDT
71,463.00
BIST 100
9,046.62
Gündem, arşiv

YSK'ya "randevu sistemi kaldırılsın" talebi

Başbakan Yardımcısı İşler, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca, Yüksek Seçim Kuruluna cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili yazı gönderildiğini söyledi.

01.08.2014 - Güncelleme : 01.08.2014
YSK'ya "randevu sistemi kaldırılsın" talebi

ANKARA - Sarp Özer

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca (YTB) cumhurbaşkanı seçimine ilişkin Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) yazı gönderildiğini belirterek, "Yurt dışındaki Türklerin seçime katılımlarının artırılması için aralarında randevu sisteminin kaldırılmasının da yer aldığı bazı talepleri bildirdiler. YSK'dan bu uyarıları dikkate almalarını bekliyoruz" dedi.

İşler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca, Yüksek Seçim Kuruluna cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili yazı gönderildiğini belirtti.

Yazıda oy kullanımına ilişkin bazı taleplerin yer aldığını ifade eden İşler, Başkanlığın yurt dışındaki Türklerin sorunlarına çözümler üretmek için kurulduğunu hatırlattı.

Yurt dışındaki vatandaşların seçime katılımlarının yüksek olmasının önemli olduğunu vurgulayan İşler, seçim vesilesiyle sağlanacak siyasal katılım bilincinin canlandırılmasının Türklerin yaşadıkları ülkelerde sosyal, kültürel, ekonomik, akademik ve entelektüel hayata katılımları doğrudan teşvik edeceğini belirtti.

Oy kullanımıyla yurt dışında yaşayan vatandaşların anavatanlarıyla aidiyet bağlarının da pekiştirileceğini ifade eden İşler, "Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili olarak şu ana kadar Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığına intikal eden bilgiler ve alanda görev yapan personelin gözlemleri çerçevesinde, seçime katılım oranının çok düşük olduğu anlaşılmaktadır" diye konuştu.

YSK'ya gönderilen yazıda Kurulun, sürece müdahil olarak katılımı yükseltecek tedbirler alabileceği değerlendirmesinde bulunulduğunu dile getiren İşler, Başkanlığın yazıda şu taleplerde bulunduğunu kaydetti:

"Randevu sistemi tamamen kaldırılabilir. Kalan günlerde, her gün sabah ve öğleden sonra son bir-iki saatlik süre randevusuz gelenlere ayrılabilir. Birden fazla sandık bulunan yerlerde, belirli sandıklar tamamen randevusuz gelenlere ayrılabilir. İçerisinde yaşanılan bir ülke ile daha önce yapılmış bağlayıcı görüşmeler söz konusu ise yukarıdakine benzer öneriler diğer ülkeler için de düşünülebilir. Bu durum sonraki seçimler için ilgili ülkeye/ülkelere karşı Türkiye’nin elini güçlendirecektir. Ülkenin/sandıkların durumuna göre yukarıdaki önerilerden birden fazlası aynı anda uygulanabilir."

İşler, YSK'nın bu uyarıları dikkate alması yönündeki beklentilerini de sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.