Dolar
32.38
Euro
35.05
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,566.90
BTC/USDT
70,820.00
BIST 100
9,079.97
Politika, arşiv

Libya'daki sorun ancak diyalogla çözülebilir

Cumhurbaşkanı ve Hükümetin Libya Özel Temsilcisi İşler, "Libya'daki sorunun ancak diyalog ile çözülebileceğine, sağlıklı diyalog sürecinin Libya'daki tüm kesimleri kapsayıcı şekilde yürütülebileceğine inanıyoruz" dedi.

25.01.2015 - Güncelleme : 25.01.2015
Libya'daki sorun ancak diyalogla çözülebilir

ANKARA

Cumhurbaşkanı ve Hükümetin Libya Özel Temsilcisi Emrullah İşler, Cezayir dönüşünde Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Cezayir'de, Dışişleri Bakanlığı Nezdinde Magrib ve Afrika İşlerinden Sorumlu Delege Bakan Abdelkadir Messahel ile Libya'daki son gelişmeleri ele aldıkları verimli bir görüşme yaptıklarını kaydetti.

Libya'ya dışarıdan yapılacak bir askeri müdahalenin ülkedeki sorunun daha da büyümesine ve krizin derinleşmesine sebep olacağını ifade eden İşler, "Görüşlerimizi aktardığımız Cezayirli dostlarımızın da aynı düşüncede olduklarını memnuniyetle müşahede ettik. Ülkenin kaostan kurtulması istikametinde Libyalı kardeşlerimizin gösterdiği samimi gayretlerden ümitliyiz" ifadesini kullandı.

Dost iki bölge ülkesi olarak Libya'nın krizden kurtulması için neler yapılabileceğini konuşma fırsatı bulduklarını söyleyen İşler, "Cezayir bildiğiniz üzere Ortadoğu, Afrika ve Akdeniz'in en önemli ülkelerinden biridir. Komşu olması nedeniyle de Libya'da sürmekte olan siyasi ve askeri krizi yakından takip etmektedir. Mali'de taraflar arasındaki müzakere süreci ve Libya'nın komşuları süreci gibi mekanizmaların oluşumuna öncülük ederek bölgesel sorunların çözümüne somut katkı yapan bir ülkedir" diye konuştu.

Görüşmede, Libya'daki krizin sona erdirilmesi ve ülkenin istikrarını tekrar kazanması yönünde Cezayir ile Türkiye'nin görüş ve yaklaşımlarının örtüştüğünü memnuniyetle gözlemlediğini ifade eden İşler, bundan sonra da Libya konusundaki çalışmaların işbirliği içinde sürdürüleceğini kaydetti.

Türkiye'nin Libya'daki krizin çözümüne yaklaşımının son derece açık olduğunu belirten İşler, "Biz Libya'daki sorunun ancak diyalog ile çözülebileceğine, sağlıklı bir diyalog sürecinin de Libya'daki tüm kesimleri kapsayıcı bir şekilde yürütülebileceğine inanıyoruz" dedi.

BM şemsiyesi altında BM'nin Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon'un kolaylaştırıcılığında bir diyalog süreci başladığını hatırlatan İşler, şunları söyledi:

"Türkiye olarak BM'nin çabalarını bugüne kadar destekledik, bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz. Başlatılan diyalog sürecinin başarıya ulaşması ve gerçek bir çözümün elde edilebilmesi için mutlak ateşkesin sağlanması büyük önem arz etmektedir. Libya bugüne kadar çatışmalardan olumsuz etkilenmiştir. Libyalı kardeşlerimiz hayatlarını kaybederken ve insani bakımdan birçok Libyalı çok zor şartlarda hayatlarını idame ettirmeye çalışırken ülkenin altyapısı büyük zarar görmüş, ülke siyasi ve askeri olarak iki cepheye bölünmüştür."

İşler, Libya'daki krizin uluslararası toplumun yardımıyla yine Libyalılarca çözüme kavuşturulacağını vurgulayarak "Bu itibarla Libyalı kardeşlerimizin ülkeyi düzlüğe çıkaracak bir siyasi yol üzerinde anlaşmalarını ve bu yol haritasını uygulamak üzere milli birlik hükümeti kurmalarını temenni ediyoruz" ifadesini kullandı.  

Cumhurbaşkanı ve Hükumetin Libya Özel Temsilcisi sıfatı ile Libya krizini görüşmek üzere Cezayir’e giden
Emrullah İşler, Cezayir Dışişleri Bakanlığında Dışişleri Bakanlığı Nezdinde Magrib ve Afrika İşlerinden Sorumlu Delege Bakan Abdelkadir Messahel ile bir araya gelmişti.

Özel Temsilci İşler, Ekim 2014'te Libya'yı ziyaret ederek ülkedeki krizin çözümü için temaslarda bulunmuştu.

Muhabir: Ahmed Esad Şani

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın